
Esiintyjät
Annukka Kuivisto
Turkulainen ooppera- ja konserttilaulaja, jonka ääni on parhaimmillaan dramaattisen sopraanon ohjelmistossa. Hän on valmistunut laulupedagogiksi Turun AMK:sta 2007 ja taiteen maisteriksi (oopperadiplomi, Mgr.Art.) slovakialaisesta Banská Bystrican musiikkikorkeakoulusta 2013 opettajanaan professori Eva Blahová. Kuivisto on esiintynyt mm. Turun Oopperassa, Naantalin ja Turun musiikkijuhlilla, useiden kuorojen sekä orkestereiden (mm. TFO, Turun ja Tallinnan Barokkiorkesterit) sekä kirkkomusiikkiteosten solistina. Hän on konsertoinut lisäksi Slovakiassa, Tšekeissä, Kroatiassa ja Itävallassa. Viime aikoina Annukka Kuivisto on erikoistunut laulusarjakokonaisuuksien ja laulumusiikin kamarimusiikkisovitusten esittämiseen. Hänen viimeisimmät oopperaroolinsa ovat Giacomo Puccinin Suor Angelica oopperan nimirooli, sekä Francis Poulencin Ihmisen ääni (La voix humaine) -monologioopperan nainen. 2024 Kuivisto valmistui filosofian maisteriksi (musiikkitiede) Turun yliopistosta perehtyen esitys- ja muusikkoustutkimukseen. Hän toimii laulunopettajana Varsinais-Suomessa.
Julia Tamminen
Valko-Venäjällä syntynyt aktiivisesti konsertoiva urkuri, pianisti ja cembalisti. Hän on esiintynyt Suomen keskeisillä festivaaleilla ja eri puolilla Eurooppaa sekä solistina että kamarimuusikkona eri kokoonpanoissa. Lisäksi hän toimii cembalo-, urku- ja pianopedagogina sekä säestäjänä Turun konservatoriossa. Tamminen on koulutukseltaan musiikin maisteri. Hän opiskeli urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa professori Olli Porthanin ja Markku Hietaharjun johdolla sekä cembalonsoittoa Anssi Mattilan ja Elina Mustosen johdolla. Pianonsoittoa ja lied- säestystä hän on opiskellut mm. Anna Kuvajan, Maija Väisäsen, Ilmo Rannan ja Keval Shahin johdolla. Hän on täydentänyt urku- ja cembalo-opintojaan Amsterdamin konservatoriossa Suomen kulttuurirahaston tukemana. Tamminen on voittanut palkintoja lukuisissa kansainvälisissä urkukilpailuissa. Erityisesti vanha musiikki, kamarimusiikki sekä monipuolinen yhteistyö laulajien kanssa ovat lähellä hänen sydäntään. Hän toimii Martin urkupäivät -festivaalin taiteellisena johtajana ja vuodesta 2024 lähtien Organum -seuran hallituksen jäsenenä.
Esa Pietilä
Kansainvälisesti arvostettu saksofonisti ja säveltäjä, joka luo musiikkia ilman tyylirajoja.
Pietilä on säveltänyt laajasti orkestereille, kamariyhtyeille ja solisteille. Merkittäviä sävellyksiä ovat Graffiti Play, joka sai kantaesityksensä Avanti! -kamariorkesterin kanssa vuonna 2014, sekä Blazing Flames, joka kantaesitettiin Kamus Kvartetin kanssa vuonna 2018, ja Saturn, joka sai kantaesityksensä urkuri Pétur Sakarin kanssa vuonna 2020.
Hän on esiintynyt mm. Kuopion kaupunginorkesterin, Lappeenrannan kaupunginorkesterin ja Saimaan Sinfoniettan solistina. Pietilä on tehnyt yhteistyötä Esa-Pekka Salosen, Pekka Kuusiston, Magnus Lindbergin sekä Kamus ja Skatta -jousikvartettien kanssa. Duo Kujala-Pietilä Treatment harmonikkataiteilija ja säveltäjä Veli Kujalan kanssa sulauttaa live-elektroniikkaa, sävellettyä musiikkia ja improvisaatiota.
Pietilä säveltää ja soittaa saksofonia useissa modernin jazzin yhtyeissä, kuten Sonic Decode, Liberty Ship ja Esa Pietilä Trio. Hänen improvisoiduissa soolokonserteissaan kuuluu vilkas mielikuvitus ja etsivä mieli.
Hallain barokki
Myllypuron Hallainvuoren juurella syntynyt barokkiyhtye.
Helene Joy on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta pääaineenaan traverso. Viime vuosina hän on opiskellut laulua, mikä on tuonut uusia mahdollisuuksia musiikin tekemiseen. Ester Nurminen opiskelee parhaillaan Sibelius-Akatemiassa vanhan musiikin osastolla barokkisellon soittoa.
Yhtyeen kokoonpanevana voimana on toiminut Risto Kytö, joka on suorittanut muusikon ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon Metropoliassa. Alun perin pianistiksi opiskellut Kytö soittaa nykyään useaa eri barokkisoitinta. Viulistit Johanna Honkanen-Mellberg ja Julia Vasileva sekä luutisti Matti Takala ovat soittaneet vuosien saatossa Kydön kanssa monissa eri barokkikokoonpanoissa.
- Helene Joy, mezzosopraano
- Johanna Honkanen-Mellberg, viulu ja viola d’amore
- Julia Vasileva, viulu
- Ester Nurminen, sello
- Matti Takala, arkkiluuttu
- Risto Kytö, kosketinsoittimet ja alttoviulu
Maria Kalaniemi
Kansainvälisen huipputason harmonikkataiteilija ja lahjakas, omaleimainen säveltäjä. Hän voitti 1983 ensimmäisen Kultainen Harmonikka-kilpailun Ikaalisissa ja aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa samana vuonna kuuden ensimmäisen kansanmusiikkiopiskelijan joukossa. Kalaniemi on tehnyt parin vuosikymmenen aikana mittavan uran koti- ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista.
Maria Kalaniemi on monista musiikkityyleistä oman hyvin persoonallisen ilmaisunsa kehittänyt taiteilija, joka on noussut yhdeksi kaikkein arvostetuimmista muusikoista maassamme. Kalaniemen luoma lyyrisen herkkä ja intensiivinen soittotyyli on saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Hänen soittotyyliään on kuvattu osuvasti suomalaiseksi haitarifadoksi.
Teppo Salakka
Muusikko, kuoron- ja orkesterinjohtaja, pedagogi, sovittaja ja säveltäjä ja musiikkineuvos. Hänen soittimiaan ovat mm. klarinetit, piano, saksofonit, basso ja tuuba.
Lahden musiikkiopiston ja musiikkiluokkien jälkeen hän on suorittanut lukuisia tutkintoja Sibelius-Akatemiassa: musiikinopettaja, musiikinjohtaja, klarinetinsoiton diplomi, soitonopettaja, teoria- ja säveltapailupedagogiikka, pianopedagogiikka ja kuoronjohto. Lisäksi hän on opiskellut orkesterinjohtoa, kansanmusiikkia, pop-jazzmusiikkia ja musiikkiliikuntaa sekä tehnyt merkonomitutkinnon.
Salakka on toiminut Vantaan musiikkiopiston puhallinsoiton lehtorina sekä Sibelius-Akatemian vapaan säestyksen opettajana ja lehtorina.
Sirkku-Liisa Niemi
Monipuolinen muusikko, joka on Sibelius-Akatemian opintojensa jälkeen toiminut opettajana, tapahtumajärjestäjänä, juontajana ja kanttorina - pisimpään Vantaalla. Vuonna 2024 hänet kutsuttiin Organum-seuran kunniajäseneksi urkutaiteen hyväksi tekemästään työstä. Nykyisin Sirkku-Liisa Niemi musisoi metroradan varressa, Matteus församlingin kanttorina.
Ville Urponen
Yksi tunnetuimpia suomalaisia urkutaiteilijoita. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian solistisella osastolla urkujen- ja pianonsoittoa opettajinaan Kari Jussila ja Meri Louhos, hän täydensi urkujensoiton opintojaan Amsterdamissa Jacques van Oortmerssenin johdolla. Urponen valmistui musiikin tohtoriksi 2009.
Ville Urponen on esiintynyt useissa Euroopan maissa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Venäjällä ja soittanut lukuisilla merkittävillä koti- ja ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla. Kesällä 2021 hän soitti Leipzigin Tuomaskirkon Bach-urkujen 20-vuotisjuhlakonserttisarjan kaksi avajaiskonserttia ja tammikuussa 2024 yhden Helsingin Musiikkitalon konserttisaliurkujen vihkiäiskonserteista.
Urposelta on ilmestynyt useita kansainvälisesti kiitettyjä soololevyjä, joissa on mm. Bachin, Sibeliuksen ja suomalaisen romantiikan ajan urkumusiikkia. omistettua urkumusiikkia. Lisäksi hän soittaa orkesterimuusikkona Radion sinfoniaorkesterin, Turun Filharmonisen orkesterin sekä Tampereen kaupunginorkesterin levyillä. Hän on säestäjänä useilla kuorolevyillä, kuten Ylioppilaskunnan laulajien levyllä.
Eloisa Consort
Vuonna 2015 perustettu viola da gamba -yhtye Eloisa Consort on vuosien varrella konsertoinut ympäri Suomea. Yhtyeelle on kertynyt festivaaliesiintymisiä mm. Helsinki Early Music Festivalilla, Helsingin Aurore-renessanssimusiikkijuhlilla, Oulun Vanhassa Musiikissa, AboAstrassa, BarokkiKuopiossa ja Rovaniemen KontraPunctum-festivaalilla. Ensemble Nylandian kokoonpanoihin lukeutuva Eloisa Consort on tehnyt yhteistyötä Q Consort- ja The Royal Wind Music -nokkahuiluyhtyeiden sekä sopraano Meeri Pulakan, sopraano Linnéa Sundfær Casserlyn ja mezzosopraano Debi Wongin kanssa. Eloisa Consortilla on käytössään Suomen Kulttuurirahaston omistama viola da gamba -kvintetti.
Minna Nyberg
Monipuolinen, barokkimusiikkiin erikoistunut sopraano. Hän on laulanut yhtyeissä kuten Collegium Vocale Gent, La Petite Bande, FiBO Players, Göteborg Baroque sekä Suomalainen barokkiorkesteri sekä esiintynyt kiertueilla Euroopassa ja Japanissa. Minnan ohjelmistoon kuuluu Bachin, Buxtehuden, Couperinin, Händelin, Vivaldin ja Mozartin messuja, kantaatteja, passioita ja oratorioita. Vuodesta 2023 lähtien Minna on laulanut Key Ensemble:ssä Jutta Seppisen johdolla.
Vuonna 2005 hän voitti 1. palkinnon valtakunnallisessa Eino Leinon jalanjäljillä -lausuntakilpailussa. Siitä asti hän on esiintynyt lukuisissa näyttämöteoksissa. Minna on erikoistunut historiallisen gestiikan taidelajiin eli 1600- ja 1700-lukujen näyttelemisen taiteeseen. Hänen dramatisoimansa, ohjaamansa ja esittämänsä näytelmä The Crab – Change is the Remedy for the Ills of Life (2021) sai lämpimän vastaanoton yleisöltä ja kriitikoilta.
Minnalla on musiikkitieteen maisterin tutkinto Äbo Akademista 2005 ja hän valmistui vuonna 2008 musiikinopettajaksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta.
Päivi Vesalainen
Soittimien ja musiikin aikakausien suhteen kaikkiruokainen muusikko, joka viihtyy cembalon, klavikordin, urkujen ja pianon ääressä. Hänen sydäntään lähellä on erityisesti kamari- ja yhtyemusiikki. Hän on esiintynyt Lappeenrannan, Lohjan, Joensuun, Porin ja Oulun kaupunginorkestereissa, kamariorkesteri Avanti!:ssa sekä Espoon barokin ja Suomalaisen barokkiorkesterin riveissä.
Pianistina aloittaneen ja sittemmin vanhaan musiikkiin erikoistuneen Päivin tie monipuoliseksi kosketinsoittajaksi on kulkenut Ammattikorkeakoulu Metropolian ja Sibelius-Akatemian kautta. Tällä matkalla Päivi on suorittanut diplomit pianon-, cembalon- ja continuonsoitossa. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Italiassa Piccola Accademia di Montisissa.
Päivi on opettanut pitkään cembalon- ja pianonsoittoa Helsingin Konservatoriossa ja toiminut ammattikorkeakoulu Metropoliassa cembalonsoiton opettajana ja säestäjänä.
Keijo Silventoinen
Lohjan kaupunginorkesterin oboen äänenjohtaja. Hän opiskeli Puolustusvoimien soittajakoulussa, Sibelius-Akatemiassa ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa opettajinaan Asser Sipilä, Aale Lindgren, Sven-Erik Paananen sekä Keijo Aho.
Lähes 40-vuotisen ammattiuransa aikana Silventoinen on ollut vakituisena oboistina myös Kaartin soittokunnassa ja Vaasan kaupunginorkesterissa, tehnyt sijaisuuksia Turun ja Lappeenrannan kaupunginorkestereissa sekä Kansallisoopperan orkesterissa. Lisäksi hän on avustanut lähes kaikkia Suomen ammattisinfoniaorkestereita ja soittanut 12 kesää Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa. Lisäksi hän esiintyy kamarimuusikkona, myös omin kokoonpanoin.
Hanna Virtanen
Kirkkomuusikko, joka aloitti musiikkiopintonsa 4-vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa instrumenttinaan piano. Hanna valmistui kanttoriksi 2012 Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta pääinstrumenttinaan urut. Kanttoriopinnoissa sivuinstrumentteina olivat myös laulu, piano ja kuoronjohto. Urkujensoiton opinnot jatkuivat vielä solistisella osastolla, ja vuonna 2015 hän suoritti urkujensoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin.Hanna on työskennellyt kirkkomuusikkona useissa helsinkiläisissä seurakunnissa, joista pisimpään Vuosaaren alueella vuosina 2014–2024. Vuoden 2025 alusta hän on toiminut Mikaelin seurakunnassa kasvatuksen kanttorina. Kanttorin työssä parasta on yhteinen musiikin tekeminen niin kaikenikäisten kuorolaisten kanssa kuin kamarimusiikinkin saralla.
Martta Pölönen
Pianisti ja kamarimuusikko Martta Pölönen aloitti pianonsoiton 6-vuotiaana Jyväskylässä musiikkikoulu PiaCellossa, josta hän siirtyi syksyllä 2022 Itä-Helsingin musiikkiopistoon Kristiina Juntun oppilaaksi. Martta on osallistunut vuodesta 2018 lähtien useille pianon mestarikursseille. Hän on ollut mukana Itä-Helsingin musiikkiopiston opinto- ja esiintymismatkoilla keväällä 2023 Budapestissa ja keväällä 2024 New Yorkissa, jossa hän pääsi soittamaan muun muassa maineikkaassa Carnegie Hallissa. Hänet on palkittu Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailussa (duo La Mi) ja Tapiola-pianokilpailussa vuonna 2023 ja Juvenalia-kamarimusiikkikilpailussa (trio ConFuoco) vuonna 2024. Tammikuussa 2025 hänet palkittiin Madetoja-pianokilpailussa parhaasta uuden suomalaisen pianomusiikin esityksestä. Pianomusiikin lisäksi Martta soittaa aktiivisesti kamarimusiikkia, tällä hetkellä erityisesti trio ConFuocossa.
Hilma Kolunen
Vuonna 2007 syntynyt Hilma Kolunen on kangasalalainen pianisti. Hilma on Itä-Helsingin musiikkiopiston oppilas ja hänen opettajiaan ovat Kristiina Junttu ja Katarina Nummi-Kuisma. Nuorten pianoakatemiaan Hilma valittiin kesällä 2021. Hilma on esiintynyt monissa musiikkiopiston Nuorten pianoakatemian konserteissa. Hän pääsi esiintymään New Yorkin Carnagie Halliin Itä-Helsingin musiikkiopiston matkalla helmikuussa 2024. Hilma on esiintynyt myös vuonna 2022 Camerata Vihti -kamariorkesterin ja Orchestra d'archi G. Zarlino di Chioggia solistina vuosina 2023 ja 2024. Hilma on saanut opetusta monilta opettajilta Nuorten pianoakatemian opiskeluperiodeilla ja mm. Raudaskylän Soivan Kesän ja Chioggian Festival "Musica in Laguna d'arte" mestarikursseilla. Häntä ovat opettaneet Konstantin Bogino, Henri Sigfridsson, Toms Ostrovskis, Matti Raekallio ja Severin von Eckardstein. Hilma on palkittu Tapiola-pianokilpailussa 2021, Città di San Donà di Piave 2022 sekä Forum Pianistico Città di Chioggia 2023 -kilpailuissa.
Ellen Herler
Vuonna 2011 syntynyt Ellen Herler opiskelee alttoviulunsoittoa Itä-Helsingin musiikkiopistossa, jossa suoritti syventävien opintojen lopputyön keväällä 2025. Hän aloitti viulunsoiton neljävuotiaana, mutta vaihtoi alttoviulun pääaineeksi 7-vuotiaana. Ellenin opettajina toimivat Tiina Konttinen ja Pirkko Simojoki sekä Noora Voima. Ellen soittaa Helsingin Juniorijouset -orkesterin jousikvartetissa sekä Wegelius Kammarorkesterissa, musisoi ja esiintyy yhdessä siskonsa kanssa, ja osallistuu aktiivisesti mestarikursseille. Hän on menestynyt kansainvälisissä musiikkikilpailuissa ja nuoresta iästään huolimatta soittanut solistina jo Helsingin kaupunginorkesterin Juniorikonsertissa, Wegelius kamarijousten Nuorten solistien konsertissa sekä Radion sinfoniaorkesterin nuorten solistien konsertissa. Keväällä 2024 hän konsertoi Carnegie Hall:ssa musiikkiopiston kilpailumatkalla. Ellen rakastaa musiikin tulkitsemista ja esittämistä. Soittamisen lisäksi hän laulaa musikaaleissa, näyttelee sekä pelaa aktiivisesti tennistä.
Senny Herler
Senny Herler on 17-vuotias viulisti ja monipuolinen muusikko. Hän aloitti viulunsoiton neljävuotiaana, opiskelee Itä-Helsingin musiikkiopistossa Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Réka Szilvayn oppilaana ja käy Sibelius-lukiota. Helsingin Juniorijousten konserttimestarina ja useisiin kilpailuihin osallistuneena Senny on jo kokenut esiintyjä. Hän on saavuttanut menestystä useissa kansainvälisissä ja kansallisissa kilpailuissa ja esiintynyt solistina mm. Helsingin kaupunginorkesterin Juniorikonsertissa ja Wegelius Kamariorkesterin Unga Solister konsertissa. Senny on myös esiintynyt New Yorkin, Carnegie Hallissa musiikkiopiston kilpailumatkan konsertissa. Hän soittaa säännöllisesti kamarimusiikkia jousikvartetissa ja jousioktetissa sekä musisoi yhdessä pikkusiskonsa kanssa. Senny soittaa myös huilua ja laulaa sekä osallistuu seurakunnan gospel-musiikkitoimintaan. Hän nauttii eri musiikkityylien yhdistämisestä.
Lumikki Heikkilä
Lumikki on aloittanut viuluopintona Joensuun Konservatoriossa Katri Kaiholan oppilaana ja jatkanut opintojaan Janne Malmivaaran opetuksessa Porvoon Musiikkiopistossa sekä Viuluakatemiassa Elina Vähälän ja Janne Malmivaaran johdolla. Tällä hetkellä Lumikki opiskelee Réka Szilvayn johdolla Itä-Helsingin musiikkiopistossa, sekä soittaa myös Helsingin Juniorijouset-orkesterissa. Hänen viuluopintojaan on tukenut Jenny ja Antti Wihurin säätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.
Lumikki on esiintynyt nuoresta iästään huolimatta jo RSO:n Nuorten solistien konsertissa 2022 sekä Joensuun kaupunginorkesterin solistina vain 6-vuotiaana 2019. Lisäksi esiintymisiä on ollut eri musiikkijuhlilla, kuten Rajaton Taide Festivaaleilla, Sysmän Suvisoitossa, sekä Allegro Vivo -festivaaleilla Wienissä 2022 ja 2023.
Ruusu-Talvikki Heikkilä
Ruusu-Talvikki aloitti sellonsoiton 4-vuotiaana Joensuun konservatoriossa. Tällä hetkellä hän opiskelee Tuomas Ylisen oppilaana Porvoon seudun musiikkiopistossa. Ruusu valittiin erityislahjakkaille sellisteille tarkoitettuun Selloakatemiaan vain 7-vuotiaana. Selloakatemian kursseilla hänen opettajiaan ovat olleet mm. Tuomas Lehto, Marko Ylönen, Senja Rummukainen, Sennu Laine, Torleif Thedéen, Young-Chan Cho ja Arto Noras. Ruusu soittaa myös Helsingin Juniorijouset -orkesterissa sekä laulaa Candomini-kuorossa.
Metrolla musiikkiin -kanttoreiden kuoro
Metrolla musiikkiin -järjestäjäseurakuntien kanttorit ovat perinteisesti esiintyneet kesäkonserttisarjassa. Tänä vuonna ohjelmassa on Pergolesin Stabat Mater jousiyhtyeen ja urkujen säestyksellä.
- Sopraanot: Marika Leino, Kirsi Lemponen ja Hanna Virtanen
- Altot: Sirkku-Liisa Niemi, Mari Lamminen ja Liisalotta Lepistö
- Kirsi Lemponen, sopraano
- Essi Lind-Vallinoja, mezzosopraano
- Tuula Stöckell, Timo Vanhamäki ja Anna Salmi, viulu
- Jussi Aalto, alttoviulu
- Marion Göbel, sello
- Katri Vanhamäki, urut